AOW partnertoeslag 2015

partnertoeslag aowDe AOW-partnertoeslag is een extra bedrag bovenop uw AOW-pensioen dat u krijgt als uw jongere partner weinig of geen inkomen heeft. Deze partnertoeslag verdwijnt in 2015. Wat betekent dit voor u?
Als u de AOW-leeftijd bereikt, krijgt u een AOW-pensioen. Als u een partner heeft is uw AOW-pensioen € 750,93 per maand. Op dit moment krijgt u voor uw partner die geen of weinig eigen inkomen heeft, een toeslag van maximaal € 725,77 bruto per maand.  Deze partnertoeslag verdwijnt per 2015 voor mensen die geboren zijn in 1950 of later en dan voor het eerst hun AOW-pensioen krijgen.

Tijdelijk minder inkomen
Bent u geboren in 1950 of later? En woont u samen of bent u getrouwd? Dan ontvangt u straks een pensioen voor gehuwden en samenwonenden. Dit is € 750,93 bruto per maand. Als uw jongere partner de AOW-leeftijd bereikt, krijgt hij of zij ook een AOW-pensioen. Samen heeft u dan € 1501,86 bruto per maand. U krijgt in de tussentijd geen partnertoeslag. U hebt dan tijdelijk minder inkomen.

Geld opzij leggen
Om de periode tot aan de AOW-leeftijd van uw partner te overbruggen, moet u mogelijk financiële maatregelen nemen. U kunt hiervoor geld opzij leggen. Hebt u een goed aanvullend pensioen en heeft u samen voldoende spaargeld? Dan is dat misschien niet nodig. Ook is het leeftijdsverschil van belang: als uw partner slechts een paar maanden jonger is, dan hoeft u maar een korte tijd te overbruggen.

Geboren vóór 1950?
Bent u vóór 1950 geboren? Dan verandert er voor u waarschijnlijk niets. U ontvangt de AOW-partnertoeslag totdat uw partner zelf het AOW-pensioen ontvangt. De hoogte van de partnertoeslag hangt af van het inkomen van uw partner en uw gezamenlijk inkomen. Is uw gezamenlijk inkomen hoger dan € 2585,77 per maand, dan is de partnertoeslag 10 procent lager (maximaal € 653,19 bruto per maand).

Meer weten? Kijk op www.rijksoverheid.nl/partnertoeslag voor de laatste informatie.


Het afschaffen van de AOW-partnertoeslag is niet nieuw. In 1995 is al besloten om de partnertoeslag per 2015 af te schaffen, omdat steeds meer vrouwen werken en dus financieel zelfstandig zijn.